A Very Merry Christmas

Jag hoppas att ni alla har haft en underbar jul med god mat, trevligt sällskap, roliga julklappar och mycket snö.
Jag har haft en jättebra jul här borta med allt utom snö. Även om det kändes jättekonstigt att inte göra allt som jag brukar göra på julen. Baka med mamma, kolla på Uppesittarkvällen, fira jul med släkten, se Kalle Anka, osv, osv.

Den 24:e hade vi Svensk jul här. Värdfamiljens bästa vänner kom hit (också Svensk mamma och Engelsk pappa) med pappans föräldrar och så kom den förra Au Pairen Amanda. Vi hade massor med Svensk julbordsmat och efter middagen öppnade vi lite paket och sen spelade vi sällskapsspel. Jag skypade också med familjen hemma och öppnade julklapparna som de hade skickat. Tack så jättemycket!

Den 25:e var det Engelsk/Amerikansk jul och jag vaknade 7.30 av att barnen rusade in i mitt rum, hoppade upp i sängen och ropade att det var jul. Enligt tradition öppnade vi alla julklappar (som Tomten lämnat under natten)direkt på morgonen. Av min vädfamilj fick jag ett Pink-album, första säsongen av Glee, en sjal och ett halsband från Kenneth Cole, godis och ett Visa-presentkort på $150 som man kan handla vad man vill vart man vill(endel av pengarna ska dock gå till en vinterjacka som jag kan ha när vi åker till Tahoe). Jag är helt klart nöjd med mina julklappar! Efter det lagade värdpappan Engelsk frukost till oss alla och resten av dagen spenderades med att leka med alla nya leksaker. Jag och värdmamman spenderade bl.a. 1½ timma med att bygga ihop ett gigantiskt dockhus. Värdpappan tillbringade dock största delen av eftermiddagen i köket eftersom det var han som stod för maten den dagen. Till middag fick vi Kalkon, Potatis mos, Ugnstekt potatis, Stuffing, Sås och Kokta grönsaker. Väldigt gott.

Frammåt kvällen lämnade jag familjen för att ha kul i San Francisco men det är en annan historia.


Au Pairen och Godisfabriken

Julen närmar sig med tända ljus, bakning, julklappsinköp och jullov. De Amerikanska barnen är dock inte lika lyckligt lottade som de Svenska barnen för de får bara två veckor ledigt. Men det betyder ändå att Au Pairerna måste vara ännu mer uppfinningsrika när det gäller aktiviteter som underhåller barnen. Igår spenderade jag ett par timmar med att söka på roliga saker att göra i området. Det faktum att det regnar ca 3-4 dagar i veckan nu gör det hela lite svårare men jag lyckades ändå hitta en liten guldklimp. Så kl 8.30 i morse hade jag packat in alla barnen i bilen och vi körde österut mot en stad som heter Fairfield, ca 40 min härifrån. Där ligger nämligen en stor godisfabrik där de tillverkar de kända Jelly Belly Beans och de erbjuder guidade turer i fabriken där man får se hur de gör. Turen varade i ca 45 minuter och under tiden fick vi smaka olika Jelly Bellys som kommit olika långt i procesen. Väldigt intressant och väldigt gott tyckte vi alla. När turen var över fick alla 3st påsar med godis och jag fick lyssna på smaskande barn hela vägen hem.




Vad mer står på schemat för dessa två veckor? Bio, Sea World, Massor med playdates, Muir woods och de vanliga turerna till olika parker.

Nya och gamla traditioner

Igår (lördag) var det minst sagt fullt upp i det här huset. Förberedelserna inför Luciafirandet nådde sin höjdpunkt under morgonen. Jag var inte till så stor hjälp för jag tog sovmorgon och dök upp nere i köket strax efter kl. 11. Då var serveringsbordet i ordning gjort, lamporna i trädgården uppsatta och de sista kakorna bakde. Det enda som fattades var lucialinnen till de vuxna som skulle "uppträda". Lyckligtvis så fick vi låna från Norska kyrkan som ligger i San Francisco och jag erbjöd mig att åka och hämta dem. Problemet var bara att jag helst inte ville ta Bubblan dit för stället jag skulle till ligger högst upp på Lombard och Bubblan är manuellt växlad. Så efterssom Highlandern (bilen med barnstolarna i) behövdes hemma så fick jag ta Värdpappans bil in. Har inte kört den förut och det är liksom den fina bilen. Jag var skräckslagen att något skulle hända men alternativet var inte att tänka på så med darrande hand tryckte jag på startknappen och backade ut från uppfarten. När jag närmar mig SF på motorvägen står det på displayerna: "Heavy Fogg on Bridge, Reduce Speed". Kul! Ju närmare bron jag kommer, desto dimmigare blir det och när jag kommer så nära att man borde se över till SF så såg jag ingenting. Men jag kom över bron och väl inne i stan (som bara ligger någon km från Golden Gate) så var det strålande solsken och varmt igen. Den här staden har väldigt konstigt väder, det är bara att konstatera! Väl framme vid kyrkan lyckades jag fickparkera i uppförsbacke, efter väldigt bra fotarbete och bland massa turister som tog kort på Lombard.
 


Så här såg det ut på bron! Till vänster brukar det vara klar sikt till skyskraporna i SF.
Om ni jämför med tidigare bilder så ser man verkligen skillnaden.



Både bilen och jag kom hem oskadda och vid det laget var det dags för ett av värdbarnens gymnastikuppvisning. Hon var superduktig! Efter det åkte vi raka vägen hem för att fixa det sista och kl. 5 började gästerna trilla in. Toltat var vi 50 pers i huset. Det var en liten tillställning med tanke på att det var 78 gäster förra året. Jag tror i alla fall att alla hade trevligt och det fanns mycket gott att äta. Amerikanare är ju väldigt intresserade av andra kulturer och Värdpappans hemmagjorda glögg (bl.a. innehållande 12 flaskor vin) var väldigt populär. Kl. 19 släcktes lamporna och folket rörde sig mot vardagsrummet. Det var dags för kvällens höjdpunkt, Luciatåget. Vi var 5 barn och 3 Au Pairer och vi gjorde väldigt bra ifrån oss, om jag får säga det själv. De sista gästerna gick strax innan kl. 23 och då var huset ett enda stort kaos.
 




Idag (söndag) har värdmamman spenderat hela morgonen-förmiddagen-eftermiddagen med att städa. Jag hjälpte till lite efter lunch då jag äntligen tagit mig ur sängen. När huset var beboeligt igen åkte jag iväg och uträttade lite ärenden och när jag kom hem var det dax att göra i ordning sig för en av julens stora höjdpunkter. Hela familjen hade biljetter till The Nutcracker. Min värdfamilj har som tradition att varje år gå på den föreställningen. Jag, däremot, har aldrig sett den men den var superbra! Allt var så fint och dansarna var så himla bra. Tyvärr fick man inte ta kort så jag kan inte visa er.

Nu har jag precis gjort en kladdkaka som jag med en gnutta dåligt samvete ändå tänker äta. Det är ju snart jul trots allt.      ♥


Kakor

Idag fick jag uppleva något väldigt Amerikanskt igen. Ett par vänner till min värdfamilj hade kakbytarparty hemma hos sig. Jag och min värdmamma spenderade hela kvällen igår och några timmar idag med att baka kakor. Vi gjorde något med ananas och kokos. Kakorna tog vi med till partyt och efter att alla socialiserat lite så samlades folket i köket där alla fick en varsin fin liten påse. Sen gick de runt bland faten och plockade på sig de kakor de ville ha. Det var fullt med folk i hela huset och jag har nog aldrig sett så mycket kakor på ett och samma ställe. Det stod kakfat överallt och det var alla sortes färger och former.

Efter det åkte vi till  en restaurang och åt middag för värdpappan skrev sista delen på sin tenta idag. När vi kom hem började jag och värdmamman baka ännu mera kakor som vi ska ha på lördag när det är Luciafirande här. Jag gjorde julmöss och värdmamman gjorde nått annat med bla. granatäpple i. Mina möss blev väldigt söta men jag tror inte jag vill smaka dem.
 


En liten julmus



I morgon är det fredag och jag har så sjukt mycket som jag måste fixa de närmaste dagarna. Denna helgen kommer inte bestå av vila och läsning vill jag lova. Och för er som fryser extra mycket nu när snöovädret är tillbaka kan jag säga att jag gick utan jacka i måndags igen, det var faktiskt ganska varmt.             Puss & Kram!

Från Hip Hop konsert till Lucia tåg

I onsdags var jag, Sabina Paulina och Karin på Trippel Ho Show i San José. En stad som ligger ca 2 timmar härifrån på andra sidan San Francisco. Jag satte mig i bilen och körde direkt när jag slutat jobba och hämtade upp alla på vägen ner. Men någon av oss måste ha gått under en stege i veckan för vi fastnade i bilkö och missade Taio Cruz!!!!! Jag har fortfarande ett litet hål i hjärtat och det kommer ta lång tid att komma över det. Men vi såg i alla fall Miranda Cosgrove, Far East Movement, Nelly, Jay Sean och Enrique Iglesias så jag ska inte klaga. Vissa artister var en besvikelse medans andra verkligen ägde så det var en kul kväll. Efter att ha kört hela vägen tillbaka hem igen så kom jag äntligen i säng kl 1.30 och var lite halvtrött resten av veckan.


 
Party i bilen


Bara glada miner


Nelly och hans kompisar


Far East Movement


Jay Sean


Enrique Iglesias


Publiken


Jag och Paulina


Det blir vad man gör det till



Igår (lördag för er i Sverige) var jag inne i San Francisco där SWEA Christmas Fair hölls för 21:a året i rad i en stor katedral. Mina värdbarn var med i Luciatåget, som gjorde förvånansvärt bra ifrån sig, och så var det en stor julmarknad med massa Svenska saker. Det kändes verkligen underligt att gå omkring där och höra hur alla pratade Svenska, se skyltar på Svenska osv, men det var mysigt.
 


Lusiafirande med barnkör

 


Söndag i San Francisco

Förlåt för att det har tagit lite tid att uppdatera men jag har väntat på bilder så att ni kan få se allt jag skriver om. Här kommer i alla fall helgens bravader:

I lördags hade jag en riktig slappar dag. Jag gick inte upp förren halv tolv och spenderade i stort sett hela eftermiddagen på sängen med att läsa och kolla på Svensk TV om vartannat. Värdmamman var borta med barnen på olika saker hela dagen och Värdpappan satt instängd på kontoret och pluggade för sin kommande tenta, så det var tyst och lugnt i huset. Frammåt halv fem åkte jag iväg och köpte lite mat och nästan precis när jag hade ätit så sms:ar Angelica och frågar om jag ville följa med och äta ute. Dålig timing, men jag följde med som sällskap och det var trevligt. När jag kom hem så låg det två brev till mig utanför min dörr. Hur glad blir man då?! Tack så hemskt mycket Mormor och Annelie för alla fina ord. Och tack extra mycket Annelie för bilden och tapeten, fick mig ett gott skratt. På kvällen följde jag med Värdamman ut med hunden så jag fick i alla fall lite friskluft den dagen.



I söndags ringde klockan tidigt (9.30, vilket är tidigt för en söndagsmorgon) och jag gjorde i ordning mig och tog sen min lilla Bubbla och åkte iväg. Hämtade upp Angelica och vi körde mot San Francisco. Nästan alla tavlor och bilder som finns på Golden Gate bron är tagna från ett och samma ställe och dit åkte vi först. Det är en utsiktsplats som ligger på den här sidan om bron och därifrån hade man jättefin utsikt över bron, SF och nästan hela viken.



Golden Gate Bridge och Downtown San Francisco


Bron igen och Ocean Beach till höger



När vi tagit in miljön och fotat lite åkte vi vidare in till Downtown och shoppade lite. Jag köpte väskan som jag gått och tittat på i flera veckor nu och så hittade jag ett par helt underbart mysiga pyjamasbyxor på F21. Vi var inne på H&M såklart men jag gick mest och tittade i golvet för att inte falla för frestelserna! När vi tyckte att vi spenderat tillräckligt så köpte vi biljetter för att åka Cabel Car och ställde oss i en jättelång kö (jobbiga turister!) som ändå gick förvånansvärt fort. Det var lika kul att åka den här gången också! Vi hoppade av vid Lombard Street och turistade lite bland alla andra, tog bilder och så. Vill bara säga här att Lombard Street är en jättelång huvudgata som går igenom i princip hela San Francisco men det är den krokiga lilla biten som är känd. Min värdfamilj var på lucia träning bara 100 meter därifrån i Norska Sjömanskyrkan så vi tittade in där och sa "Hej". Värdmamman erbjöd sig att ta hem mina påsar så att jag inte skulle behöva släpa på dem hela dagen och det tackade jag glatt ja till.



Hold on!


En glad förstagångsåkare


Från toppen av Lombard Street...


...och längst ner


Så här kan det se ut om man bor mitt i allt det krokiga


På sidan av gatan fanns det ett träd där folk har ristat in massa saker


Utsikt från toppen av Lombard, österut


Utsikt från terrassen på Norska Sjömanskyrkan 


Utsikt från Lombard, norrut


Och en mysig liten gata som trafikeras av bl.a Cable Cars



Efter ännu mer fotande på den fantastiska utsikten tog vi en Cable Car tillbaka till Union Square. Där ligger ett stort Macy's varuhus och på taket har Cheesecake Factory en rastaurang så där åt vi middag. Väldigt gott, som vanligt. Vi hade mer eller mindre bestämt oss för att dela på en efterrätt men portionerna är ju gigantiska så det orkade vi inte.
 


Union Square, Macy's och på taket: Cheesecake Faktory


En underbart god varm choklad


Angelica fick sitt favoritbröd


Union Square från restaurangen: palmer, julgran, monumentet och isrink


Glad första advent (i efterskott)



Efter maten åkte vi ner igen och köpte biljetter för att åka skridskor på isrinken som de satt upp mitt på Union Square. Det var super kul och super mysigt. En stor upplyst julgran och massa upplysta palmer (väldigt annorlunda kombination men så är det i Kalifornien), julmusik ur högtalarna och massa glada människor. När vi åkt i nästan 1½ timma så var i alla fall jag helt slut i benen så vi spände av oss skridskorna och åkte hemmåt.
 


Här har vi roligt


Vi var väldigt kordinerade, åka och ta kort var väldigt bra gjort för att vara oss


Angelica posar


Proffsåkning på hög nivå



Det kunde med andra ord inte bli en bättre avslutning på veckan.   ♥


RSS 2.0